Obličkári karambolu nesmú jesť
Obličkári karambolu nesmú jesť
Hľadáte tú správnu zeleninu a ovocie, ktorá vám prečistí organizmus? Trápia vás kožné alergie, žalúdočné bolesti? Nepoznáte tie správne suroviny a v ktorom jedle je najviac potrebných vitamínov pre vás? Uľahčíme vám cestu k zdraviu a ku kráse. Stačí sledovať našu abecedu výživy
.
K - karambola
Nie, nie je to paprika, ani žiaden morský živočích, hoci ho tvarom pripomína. Karambola je svetlozelená až žltá plodina. Jej rodiskom je Malajzia, nájdeme ju aj v Brazílii či v Thajsku. Ide o špeciálne ovocie, ktoré sa hojne používa na výrobu ovocných štiav a džúsov, kompótov, džemov, marmelád a iných pochúťok. Obsahuje veľa vody, je mimoriadne osviežujúca a lahodná. Jej chuť je skôr kyslejšia, niečo medzi jablkami a egrešom. Obsahuje všetky dôležité vitamíny C, B1 a B2, veľa vápnika, cukru už pomenej.
Pozor na obličky
Veď je to len ovocie! Aj tak pozor. Karambola obsahuje veľké množstvo kyseliny šťavelovej a mala by sa preto konzumovať len v malom množstve. Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť otravu a poškodenie obličiek. Šťavelan sa horšie vylučuje, jeho vysoká koncentrácia poškodzuje narušenú funkciu obličiek.
- red